Keszerelek

kannibl_a_szobbanKezdetben vala a fatörzs, amiről először le kell hántani a kérget. A kéreg alatt farontó bogarak lárvái találnak téli menedéket, innét aztán kisebb-nagyobb járatokat fúrnak a fa testébe. Ezektől a járatoktól meg kell szabadítanunk a fát. Néha ez egy-két kalapácsütéssel elintézhető, de ha nagyobb a baj, sokáig el lehet szórakozni. A munkának ezt a részét István gyakran rám bízza. Hajdanán egy régi török expedíciómon a Taurusz-hegység egy kicsiny falujában megismerkedtem egy öreg tahtadzsival. Tőle lestem el hogyan kell a keszerrel bánni. Néhány perc alatt a szemem előtt aprólékosan kifaragott egy teáskanalat vele. Tulajdonképpen az ő ihletésére kezdtem el aztán én is otthon merőkanalakat farigcsálni. Beszereztem egy keszert, még odakinn Törökországban. A teknővájó cigányok kapacsára emlékeztető szerszámról van szó, ami kinézetét tekintve leginkább mégis az ácsok szöghúzó kalapácsára hasonlít, csak nagyon jól meg van élezve. Többféle méretben létezik, de a pontos, aprólékos faragáshoz célszerű egy kisebb méretűt használni. Tulajdonképp egy nyélre rögzített laposvéső és nemcsak a tahtadzsik használják, hanem egész Ázsiában és Afrikában tradícionális famegmunkáló szerszámnak számít. Szóval István rönkjeiről ezzel hántom le a felesleget. Kiveszem a lárvákat, vagy ha pudvás, szétrepedt rész van a fában.

Bozsaky Dávid írása

 
artList